Lodówka mrozi jedzenie – przyczyny, rozwiązania
Awaria lodówki to prawdziwa zmora domowego życia, szczególnie w cieplejsze miesiące. Na szczęście nie każda usterka jest tak poważna jak spalony agregat w lodówce czy zupełny brak chłodzenia. W wielu przypadkach używamy lodówki mimo niepokojących objawów. Niestety bagatelizowanie nieprawidłowości może przyczynić się do pogłębienia awarii, której usunięcie będzie bardzo kosztowne. Twoja lodówka mrozi jedzenie? Sprawdź to i rozpoznaj przyczynę usterki, by móc ją szybko usunąć!
Serwis AGD
Ciepłe jedzenie do lodówki
Zdarza Ci się chować gorące potrawy do lodówki? Jeśli tak, to powinieneś to jak najszybciej zmienić! Ciepłe jedzenie intensywnie paruje, a powstała para skrapla się w komorze chłodziarki. W takiej sytuacji krople na ściankach lodówki i produktach mogą zamarzać.
Ułożenie jedzenia w lodówce
Odpowiednie przechowywanie jedzenia w lodówce jest bardzo ważne. Zalecenia producentów mówią, że nie należy umieszczać w chłodziarce produktów o dużej wilgotności, ponieważ podobnie do ciepłego jedzenia, przyczyniają się do powstawania skroplin. Warto pamiętać także o odstępie między produktami, a także odsuwaniu jedzenia od ścianek lodówki. To właśnie one są jednym z najchłodniejszych elementów komory lodówki i mogą za mocno schładzać, a wręcz mrozić zetknięte z nimi produkty. Uwagę zwróć także na wyloty powietrza w lodówce – produkty położone zbyt blisko wylotu mogą zostać zamrożone.
Termostat
Ustawienie zbyt niskiej temperatury w chłodziarce sprawi, że lodówka będzie mrozić jedzenie, zamiast je schładzać. Jeśli regulacja pokrętłem nie wpływa na zmianę temperatury w lodówce, a termostat nie reaguje charakterystycznym kliknięciem na ustawienie minimalnej i maksymalnej pozycji może to oznaczać jego awarię i konieczność wymiany na nowy.
Czujnik temperatury
Za monitorowanie temperatury w lodówce odpowiada czujnik temperatury – jego odczyty są przekazywane do modułu sterującego, który kolejno zarządza włączaniem sprężarki i wentylatora parownika. Wadliwy czujnik może wpłynąć na zbyt częste załączanie sprężarki, a tym samym mrożenie jedzenia.
Za mrożenie jedzenia powinna odpowiadać zamrażarka – jeśli to lodówka mrozi jedzenie, należy jak najszybciej zająć się tym problemem. Wadliwy termostat czy zbyt ciasne ułożenie jedzenia to tylko niektóre z powodów tej awarii. Inną możliwością jest uszkodzona przepustnica lub awaria elektroniki w module sterowania.
Dzwoniąc pod podany wyżej numer, pisząc na powyższy adres e-mail lub klikając przycisk Wyślij akceptuję Regulamin Serwisu Naprawek i przyjmuję do wiadomości, że firma Lindeman Sp. z o.o., ul. Grudziądzka 132, 87-100 Toruń, NIP: 9562357373, REGON: 385047262, KRS: 0000818345 przetwarza moje dane osobowe zgodnie z Polityką Prywatności.